Architect David Hertz's Stradella Road Architectural

Price Upon Request

Set-back impressively on Bel-Air’s picturesque Stradella Road overlooking the Stone Canyon reservoirs and beyond to the city and across majestic canyon and mountain ranges is this spectacular, gated, architecturally important property designed by David Hertz. Hertz’s award-winning work has been widely publicized, Hertz being internationally recognized as one of the pioneers in sustainable architecture and an early innovator in the development of “environmentally friendly” building materials. 2238 Stradella Road is one of his most notable architectural achievements and has been prominently featured on NBC’s Channel 4, as well as in numerous books and magazines.

Designed and built to take advantage of its beautiful setting, the home’s unique layout emanates from a large, curved wall making a single arc from the front to the rear of the entire property. This richness in detail is beautifully realized throughout the entire floor plan with such features as a linear skylight running the length of the house, gallery-like walls, lighted display insets, a glass-enclosed stairwell and an architecturally prominent elevator, just to highlight just a few.

To compliment these unique elements, the use of natural light and wood, beamed ceilings, built-in cabinetry, wood and stone flooring all harmonize with the timeless color palate incorporated throughout the open and airy floorplan.

The interior spaces, specifically the voluminous living area and the exceptionally large primary bedroom suite, feature high roof planes which dramatically slope upwards towards the backyard realizing stunning double-height views.

Four soaring sculptured fireplaces anchor the many living areas.

For in-house entertaining, there’s a wet bar with a sculptured wood counter and behind it, a temperature-controlled wine room.

The well-equipped gourmet cook’s kitchen is bathed in natural light and has a translucent, two-story light column which runs up through the primary bedroom living space to the rooftop.

The kitchen opens to a breakfast nook and then to the family/media room, this wing warmed by a two-sided, sculptural fireplace.

In the formal dining room, Hertz designed the table in the form of a wood slab surrounded by yet another sculpted wall and ledge feature, as well as a glass wall and door that opens to an outside rock water fall and koi pond.

An open office/den/library, two en-suite bedrooms with cedar closets, two half-baths, a housekeeper’s bedroom and a laundry room complete the first level.

The open stairwell with an accompanying Bradbury Building-inspired elevator are fabricated from perforated steel, woven wire fabric and mesh to create an open shaft used as a solar chimney to exhaust and recover heat, as well as to create added picture window moments. A serene third level meditation area with panoramic views caps the stairwell and uppermost part of the house. An outside area for growing your own garden is situated adjacent to the meditation area.

As you enter the second level of the house from either the elevator or metal staircase, a gallery-like landing offers a spectacular over-view of the living room. Behind a massive, sliding wood and metal door is the capacious primary bedroom retreat which cantilevers dramatically to maximize the views; a curvilinear deck floats over the rear yard setback and feels at one within a group of mature pine trees. A sculptural fireplace and sitting area with bar features built-in cabinets, sink, refrigerator, desk and even a “dumb-waiter” to the downstairs kitchen area; this divides the master suite and master bath from the bedroom, while a translucent light column separates the sitting area and the stunning master bath. There are dual vanity areas and walk-in cedar closets replete with custom cabinetry and specialty storage areas. The large, Zen-like bath, shower and steam-room features are nothing short of spectacular.

The oversized fourth en-suite bedroom (currently used as a den/office) has its own terrace overlooking the tree ladened front yard, a full bathroom, as well as private security alarmed entrance from the street, making it the perfect work-at-home setting. If another bedroom is needed, it has been designed to create two lovely bedrooms out of this unusually large space.

The indoor-outdoor flow is seamless via big sliding glass panels to a private, expansive backyard with stunning views of the Stone Canyon reservoirs, of the surrounding hills and canyons with the city lights of Los Angeles as its backdrop. The Zen-like pool and spa are framed in natural stone, grass, and mature landscape including a specimen "bonsai tree". Overlooking the panoramic vista is a sitting area with fire bowl. Also, find an al fresco covered dining area with built-in bar and heat lamp, a barbecue area and a custom vintage beam wooden dining table from DAO, Beverly Hills.

A three-car garage boasts unique architectural doors featuring non-rail interiors.

Timeless architecture. A one-of-a-kind property with smart technology. 

Located 2.5 miles between scenic Mulholland Drive and UCLA’s Sunset Boulevard and within close proximity to the convenient Beverly Glen Centre and within the coveted Roscomare Road Elementary School District.

 

Bedrooms

hotel

Bathrooms

wc

Property Size

check_box_outline_blank sqft

Lot Size

select_all sqft